In de media: omroep Brabant

Gigi (11) verloor haar vader door MS en verkoopt zelfgemaakte oorbellen

Gigi Oerlemans (11) uit Veldhoven verloor drie jaar geleden haar vader Erik. Hij pleegde euthanasie, omdat de slopende ziekte multiple sclerose (MS) hem teveel werd. Ondanks het gemis van haar vader, ging ze niet bij de pakken neerzetten. Gigi maakt oorbellen en verkoopt die. Het is een succes: binnenkort opent ze zelfs haar eigen webwinkel. De opbrengst gaat naar MS Zorg Nederland, dat patiënten behandelt en hun naasten begeleidt.
Geschreven door

Mede door haar financiële steun, hoopt Gigi anderen te kunnen besparen, wat haar vader is overkomen. De ziekte sloopte niet alleen het lichaam van Erik, maar ook het gezinsgeluk. Gigi zag haar vader door de ziekte zichtbaar veranderen: van heel vrolijk naar verdrietig met soms woedeaanvallen uit onmacht over zijn ziekte.

Erik had sinds zijn negentiende al MS, maar kon daar tot zijn veertigste een normaal leven leiden. Hij had een gezin met twee dochters en een goede baan bij ASML. Maar daarna veranderde het ziektebeeld drastisch en kon hij steeds minder doen.

"Zo wil ik niet meer leven, dan pleeg ik liever euthanasie."

Erik kon de ziekte moeilijk accepteren. Bij zijn werkgever verzweeg hij lange tijd dat hij MS had. Totdat het echt niet meer ging. Zijn vrouw Danielle roemt ASML omdat het bedrijf Erik tot het laatst enorm heeft gesteund. Uiteindelijk ging hij zo ernstig achteruit, dat hij naar een verpleeghuis zou moeten. Toen hij daar was gaan kijken, nam hij een overduidelijk besluit: "Zo wil ik niet meer leven, dan pleeg ik liever euthanasie."

Voor de toen 9-jarige Gigi was dat heel heftig. Ze wilde haar vader helpen. Maar als dat niet lukte, werd hij woedend en noemde hij zijn dochters slappelingen. Een keer gooide Erik zijn laptop uit onmacht kapot, omdat het werken niet lukte. Toch koestert Gigi vooral de mooie herinneringen aan haar vader, die ook heel lief was en met wie ze graag knuffelde en ging fietsen.

Na de dood van haar vader wilde Gigi iets doen voor MS Zorg Nederland. Dit is een netwerk van zorgverleners, gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van mensen met MS en hun naasten. "Om te voorkomen dat mensen mee moeten maken, wat ik ook heb meegemaakt", zegt Gigi.

"Ik vind het fijn als ze er voor kunnen zorgen dat steeds meer mensen beter worden."

Eerst wilde ze koekjes bakken, maar dat vond haar moeder niet zo'n goed idee. "Toen gingen we nadenken wat ik leuk vind en wat ik kan." Omdat ze oorbellen altijd al leuk vond, besloot ze die te gaan maken.

Inmiddels heeft Gigi een mooie collectie gemaakt, die niet onder doet voor sieraden uit de winkel. Soms wordt Gigi uitgenodigd om ze te verkopen. Zo mocht ze een keer bij een supermarkt staan met haar verzameling. De reacties zijn positief: "Iedereen vindt het goed dat ik dit doe en mensen vinden ze ook mooi."

Intussen heeft ze al tweeduizend euro gedoneerd uit de opbrengst van haar oorbellen. Gigi is er blij mee en blijft oorbellen maken. Binnenkort opent ze zelfs haar eigen webwinkel: "Ik vind het fijn als ze er voor kunnen zorgen dat steeds meer mensen beter worden."

Over Gigi en haar vader maakte MS Zorg Nederland een aangrijpend filmpje.

https://youtu.be/t9npzMXZLIU